Logistik

Fødevarefællesskaberne i Danmark er med til at sikre en stabil afsætning af økologiske produkter fra de økologiske producenter, men fødevarefællesskaberne samarbejder med producenterne på mange forskellige måder.

I takt med at der kommer flere fødevarefællesskaber i Danmark kan det være en fordel at begynde at arbejde sammen eller koordinere mellem fødevarefællesskaberne og de økologiske producenter for at finde holdbare og bæredygtige løsninger i forhold til logistik, distribution, økonomi og samarbejdsrelationer, som gavner både fødevarefællesskaberne og de økologiske producenter.

I købstads fødevarefællesskaberne er det oftest procenterne, der leverer produkterne, hvorefter medlemmerne henter poserne på udleveringsstedet, mens fødevarefællesskaberne i landkommunerne kan vælge at hente produkterne hos producenterne og distribuere poserne selv.

 

CASE: Viborg og Aarhus

Da Aarhus Økologiske Fødevarefællesskabs lokaler i det lokale beboerhus skulle renoveres, blev fødevarefællesskabet nødt til at finde alternative lokaler i renoveringsperioden. Det betød også, at fødevarefællesskabet ændrede den dag, hvor de holdt åbent fra onsdag til torsdag.

Viborg Fødevarefællesskab havde også åbent om torsdagen og brugte den samme hovedproducent som AOFF. Producenten kunne ikke nå til både Viborg og Aarhus indenfor det aftalte tidsrum samme dag. VFVF flyttede derfor deres åbningsdag til onsdag.